Lex Bak

Lex Bak (1982) begon op 9-jarige leeftijd met saxofoon spelen bij Ati Lust. Op zijn veertiende kwam daar het slagwerk bij, wat hij uiteindelijk is gaan studeren. Hij behaalde in 2005 zijn bachelor Slagwerk bij Bob Martens aan het conservatorium van Alkmaar. Een jaar later volgde het bachelordiploma Directie bij Jan Schut aan hetzelfde conservatorium. In 2010 studeerde hij af in de master HaFaBra-directie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Alex Schillings met medewerking van de Shell Harmonie Amsterdam.

Zowel tijdens als na zijn studie heeft Lex diverse workshops en masterclasses gevolgd bij o.a. Jan Cober, Lucas Vis, Eugene Corporon (VS), Jose Villaplana (ES), Jan van der Roost en Gert Buitenhuis.

Lex was van negen projecten artistiek leider en dirigent van het Jeugd Project Orkest. Met dit laatste orkest bracht hij bijzondere composities uit het repertoire voor harmonieorkest ten gehore, om een jonge generatie muzikanten te inspireren en uit te dagen. Ook was hij één van de vijftien geselecteerde deelnemers van de Internationale Dirigenten Cursus en Wedstrijd van het Wereld Muziek Concours 2013 te Kerkrade. Hier werkte hij o.a. met het Helicon ensemble en de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Als dirigent is Lex momenteel werkzaam bij het Symfonisch Harmonieorkest Amsterdam en het Noord-Hollands Blazers Ensemble, waarmee hij diverse wereldpremières dirigeerde. Hij heeft een brede muzikale interesse en zoekt graag de samenwerking op tussen verschillende kunstdisciplines. In combinatie met zijn interesse voor hedendaagse originele muziek zoekt hij naar verrassende en vernieuwende manieren om concerten te programmeren.

Naast zijn werkzaamheden als dirigent en uitvoerend musicus is Lex ook muziekdocent voor Hallo Muziek, zowel in het reguliere als het speciaal basisonderwijs. Tevens is hij voor deze stichting zakelijk leider en projectmanager. Hallo Muziek heeft een doorlopende leerlijn voor in het onderwijs ontwikkeld. De stichting verzorgt inmiddels voor meer dan 12.000 kinderen van 2 tot 14 jaar wekelijks muziekeducatie onder schooltijd.

In zijn vrije tijd speelt Lex sinds een aantal jaar weer saxofoon, waarbij hij zich op dit moment vooral op de sopranino concentreert.

Foto: Mats van Soolingen