Het Symfonisch harmonieorkest Amsterdam

Het Symfonisch Harmonieorkest Amsterdam staat onder leiding van dirigent Vincent van den Bijlaard en is een orkest dat meespeelt in de hoogste landelijke afdeling. Ze toetst haar kunnen eens in de drie á vier jaar in een concours.

Het Symfonisch Harmonieorkest Amsterdam (SHA) is eind 2010 opgericht uit de Shell Harmonie Amsterdam. De Shell Harmonie bestond al sinds 1938, eerst in de vorm van een fanfare en vanaf 1947 als harmonieorkest. De Shell Harmonie was een zeer goed regionaal harmonieorkest wat door het ontbinden van de personeelsvereniging ASV Shell een doorstart heeft moeten maken.

Lange staat van dienst

De harmonie heeft een lange staat van dienst voor wat betreft concerten en optredens in Amsterdam en omgeving maar ook ver daarbuiten (tot in Frankfurt en Parijs). Vrijwel jaarlijks is het orkest actief als examenorkest voor bachelor- en masterstudenten, van o.a. het Amsterdams Conservatorium, voor het afsluiten van hun praktijkexamen. Al meer dan honderd dirigenten en solisten zijn door het orkest begeleid bij het behalen van hun diploma. De harmonie wordt regelmatig gevraagd om haar medewerking te verlenen aan masterclasses voor muziekstudenten en het ten eerste uitvoer brengen van composities van beginnend componisten.

Repetities vroeg in de avond

De repetities zijn op donderdagavond, van 19.00 tot 21.30 uur in het Huis van de Wijk Waterlandplein, Waterlandplein 302, Amsterdam Noord.

Het orkest heeft met name nog plaats voor spelers van de volgende instrumenten:

• Contrabas
  • Bastuba
  • Euphonium
  • Bariton
  • Hoorn
  • Trombone
  • Klarinet
  • Saxofoon
  • Slagwerk

Alle musici dienen tenminste op diploma-C-niveau te kunnen spelen.