Het Symfonisch Harmonieorkest Amsterdam (SHA) staat tijdelijk onder leiding van dirigent Lex Bak en is een orkest dat meespeelt in de hoogste landelijke afdeling. Ze toetst haar kunnen eens in de drie á vier jaar in een concours.

Het SHA is eind 2010 opgericht uit de Shell Harmonie Amsterdam. De Shell Harmonie bestond al sinds 1938, eerst in de vorm van een fanfare en vanaf 1947 als harmonieorkest. De Shell Harmonie was een zeer goed regionaal harmonieorkest wat door het ontbinden van de personeelsvereniging ASV Shell een doorstart heeft moeten maken.

Lange staat van dienst

De harmonie heeft een lange staat van dienst voor wat betreft concerten en optredens in Amsterdam en omgeving maar ook ver daarbuiten (tot in Frankfurt en Parijs). Vrijwel jaarlijks is het orkest actief als examenorkest voor bachelor- en masterstudenten, van o.a. het Amsterdams Conservatorium, voor het afsluiten van hun praktijkexamen. Al meer dan honderd dirigenten en solisten zijn door het orkest begeleid bij het behalen van hun diploma. De harmonie wordt regelmatig gevraagd om haar medewerking te verlenen aan masterclasses voor muziekstudenten en het ten eerste uitvoer brengen van composities van beginnend componisten. Andere hoogtepunten zijn de concertreis naar Berlijn, regelmatige optredens in de Beurs van Berlage en het traditionele Nieuwjaarsconcert in De Duif.

De lange geschiedenis maakt de harmonie tot wat ze vandaag is: een vereniging waar iedereen welkom is om samen op hoog niveau gevarieerde muziek te maken. Daarmee is het Symfonisch Harmonieorkest Amsterdam uitgegroeid tot een orkest waar zowel amateurs als professionals uit binnen- en buitenland spelen. Onze concerten zijn afwisselend, laagdrempelig, maatschappelijk relevant en vaak met bijzondere solisten en samenwerkingspartners.