Geschiedenis

Het Symfonisch Harmonieorkest Amsterdam (SHA) is eind 2010 opgericht uit de Shell Harmonie Amsterdam. De Shell Harmonie bestond al sinds 1938, eerst in de vorm van een fanfare en vanaf 1947 als harmonieorkest. De Shell Harmonie was een zeer goed regionaal harmonieorkest wat door het ontbinden van de personeelsvereniging ASV Shell een doorstart heeft moeten maken.

De petite Harmonie

De petite Harmonie was zoals de naam al zegt het kleinere gezelschap binnen de SHA-familie. Het was een opstaporkest dat in 1993 werd opgericht.

De petite Harmonie

Er was binnen de pH ruimte voor beginnende muzikanten maar ook muzikanten voor wie het bij de Grote Harmonie een tikje te snel gaat.

Slotconcert pHVaak ondersteunden enkele leden van de GH het orkest bij concerten. Ook namen GH-leden regelmatig de mogelijkheid om binnen de pH een ander instrument dan hun eerste keuze te spelen, om zo op gezellige wijze in orkestverband te musiceren en tegelijk de smalle basis van de pH wat uit te breiden.

Het orkest, dat onder de professionele leiding van Alida Holwerda stond, gaf gemiddeld vier à vijf concerten per jaar voor een breed publiek.

De pH bestond uit ca. 20 muzikanten; vroeger veelal werknemers of voormalige werknemers van Shell en hun huisgenoten en/of gezinsleden.

Na de verzelfstandiging en de oprichting van het SHA ging de pH op zoek naar leden, jong en oud, om het minder kleine broertje te worden. Helaas leidde dit niet tot een situatie waarin het voortbestaan van dit orkest binnen de vereniging kon worden gerechtvaardigd.

Op 8 februari 2014 gaf de pH haar slotconcert in de grote zaal van de Muziekschool in Amsterdam Noord en presenteerde zichzelf voor de laatste maal aan het publiek. Het werd een gedenkwaardige avond waarmee op een waardige manier het tijdperk van dit kleine en gezellige orkest is afgesloten.

Klein was het orkest op de avond in ieder geval niet. De leden van de pH hebben samen met oud-leden van de pH en leden van de Grote Harmonie muziek gemaakt. Het zegt veel over onder meer de gezelligheid van dit orkest, dat zoveel (oud- en huidige) leden samen hebben gezorgd voor een goede bezetting tijdens het slotconcert. Dat is absoluut iets om trots op te zijn.

Cor Mewe ontvangt erelidmaatschapHet was ook de avond waarop Alida Holwerda voor het laatst de pH dirigeerde. Naast de taak van dirigent nam Alida ook de rol van presentatrice op zich. De vrijheid die Alida kreeg om het concert te presenteren gaf een extra dimensie aan het concert. Niet alleen de orkestleden maar ook de bezoekers in de goed gevulde zaal van de Muziekschool, pakte ze bij de hand en nam ze mee op reis door de geschiedenis van het orkest. Alida gaf bij elk te spelen werk uitleg waarom het juist deze avond op het programma stond. Natuurlijk keek Alida ook terug naar de afgelopen jaren en vertelde ze grappige anekdotes. Daarnaast vertelden ook verschillende leden en oud leden verhalen uit het verleden. Gedurende de avond werd tevens de diversiteit aan concertlocaties van dit orkest duidelijk; van het Maritiem Museum Rotterdam tot sanatoria. Naarmate de avond vorderde, kreeg de bezoeker een steeds beter beeld van het orkest en haar belevenissen en dit kwam de ambiance van deze avond zeer ten goede.

Deze avond was ook het moment om stil te staan bij een bijzonder moment. Het oudst spelende lid Cor Mewe ontving voor zijn lange staat van dienst binnen de vereniging een erelidmaatschap. Cor kreeg een oorkonde uitgereikt door voorzitter Anja Hoog Antink.

Ook Alida werd door Anja nadrukkelijk in het zonnetje gezet voor haar jarenlange trouwe dienst als dirigent van het orkest. Haar tomeloze inzet en prestaties met de pH werd benadrukt en leverden een staande ovatie op uit de zaal. De avond eindigde spetterend met een slotstuk. Na afloop werd in de foyer gezellig nagepraat. Het was een weerzien van oud- en huidige leden en menige anekdote werd nog besproken onder het genot van een hapje en een drankje.

Met dit slotconcert is het tijdperk van de petite Harmonie waardig afgesloten. Met een goed gevoel en een prachtig boek kan altijd worden teruggebladerd naar goede herinneringen aan een mooie muzikale tijd.

Afscheidsconcert pH